Magic Is Everything And We're Going Beyond Magic

Boboteaza/Sf.Ion

Boboteaza este atât o sărbătoare religioasă celebrată de toţi românii, cât şi o sărbătoare cu caracter popular.Pe şase ianurie este sărbătorită Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale anului.Obiceiuri ca ale romanilor din Sfintele Zile sunt cred printre cele mai numeroase si mai frumoase.
Din batrani se spune ca, In noaptea de Boboteaza, fetele care doresc sa se marite trebuie sa lege pe inelar un fir rosu de lana ori matase, de care sa innoade o ramurica de busuioc luata de la un preot si sa puna apoi crenguţa sub perna.
În ziua de 6 spre 7 ianuarie, fetele care vor să îşi viseze alesul, trebuie să prepare turtiţe din cantităţi egale de apă, sare şi făină. “Se spune că dacă fata mănâncă turtiţă va visa cum alesul îi dă apă din pumn”
Baietii tineri se arunca in apa rece ca gheata.
Traditia spune ca in aceasta zi nu se spala rufe, iar apa
sfintita luata de la biserica are puteri miraculoase si nu se strica niciodata. In unele parti ale tarii, preotul se duce la un rau sau lac unde arunca o cruce, iar barbatii curajosi, indiferent de frigul de afara, se arunca dupa ea. Cel ce va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.
In seara de Boboteaza tinerii umbla cu Iordanul, se duc pe la case, colinda si stropesc pe toti din familie, ca sa aiba noroc. Seara, se fac focuri in curti, se pazesc fantanile si se face zgomot pentru a speria diavolul.
Tot legat de aflarea alesului se mai spune că, în seara din 6 spre 7 ianuarie, domnişoarele îşi pot pune busuioc sub pernă pentru a-i vedea în vis pe cei sortiţi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: