Magic Is Everything And We're Going Beyond Magic

Patru milioane de computere din întreaga lume s-ar putea să rămână fără internet începând cu data de 8 martie. “De vină” este FBI-ul, potrivit informaţiilor care circulă pe internet, dar adevăratul vinovat este un virus, DNSChanger, descoperit în noiembrie anul trecut. Sunt şase să faci parte dintre cei care vor rămâne fără internet, dar există şi soluţii salvatoare.

Mai mult: ATENŢIE! Pe 8 martie, FBI ne lasă FĂRĂ INTERNET! Vezi ce e de făcut! – Gadgeturi&Internet | Libertatea.ro
DNSChanger este un virus care a infectat câteva milioane de computere în întreaga lume, care afectează calculatoarele înlocuind fişierele din DNS cu unele care nu mai permit actualizarea bazelor de date ale programelor anitvirus şi care se folosesc de PC-urile sau MAC-urile infectate, pentru a produce bani prin promovarea unor produse, prin reclame ascunse sau alte modalităţi frauduloase.

În noiembrie anul trecut, FBI a reuşit să îi găsească pe hackerii din Estonia şi a implementat o soluţie temporară, activă timp de 120 de zile, timp în care posesorii computerelor infectate au posibilitatea să scape de acest virus, DNSChanger. Pe 8 martie se termină această perioadă de trei luni, iar toţi cei care au încă virusul prezent în sistem vor rămâne fără internet. Prin urmare, FBI-ul nu întrerupe internetul, ci salvează utilizatorii de acel virus.

Pentru a nu risca să fii printre cei care vor rămâne fără internet, poţi să verifici dacă ai calculatorul infectat şi să rezolvi problema. Una dintre metode este reinstalarea întregului sistem de operare.

Dar, mai înainte de toate…
Cum să afli dacă PC-ul sau MAC-ul tău are acest virus

Pentru a putea determina dacă calculatorul a fost infectat cu o variantă de DNS Changer, un utilizator trebuie să urmeze paşii de mai jos:

1. Identificarea setărilor DNS

WINDOWS

Deschideţi meniul de start
Selectaţi Run
Tipăriţi: cmd.exe [si apasati ENTER]
În fereastra nou deschisă scrieţi urmatoarea comandă: ipconfig /all [şi apăsaţi ENTER]
Cautaţi în informaţiile furnizate liniile ce conţin “DNS Servers”. De obicei acestea sunt 2 sau 3 adrese IP. Notaţi aceste adrese IP.

APPLE

Mergeţi în System Preferences
Selectaţi Network
Selectaţi conexiunea folosită pentru acces la Internet (uzual AirPort sau Ethernet)
Selectaţi Advanced
Selectaţi tab-ul DNS
Notati adresele IP

ROUTER PROPRIU

Malware-ul DNSChanger este de asemenea capabil să schimbe setările DNS a anumitor routere de tip SOHO (Small Office Home Office) cum ar fi: Linksys, D-Link, Netgear şi Cisco, dacă numele de utilizator şi parola sunt cele implicite. Pentru a depista dacă setările DNS ale routerului dvs au fost schimbate consultaţi manualul routerului, secţiunea “Servere DNS”. În cazul în care serverele DNS utilizate sunt în intervalul de adrese IP de mai jos, unul din calculatoarele conectate la routerul dvs este infectat cu DNSChanger.

2. Verificarea adreselor IP

Verificaţi dacă adresele IP ale serverelor DNS pe care le-aţi notat, sunt în intervalul de adrese IP de mai jos, comparând numerele de la stanga la dreapta. Dacă adresele IP nu încep cu:

85.255.*.*
67.210.*.*
93.188.*.*
77.67.*.*
213.209.*.*
64.28.*.*

atunci calculatorul dvs nu a fost infectat de nici una din variantele malware-ului DNS Changer

Mai mult: ATENŢIE! Pe 8 martie, FBI ne lasă FĂRĂ INTERNET! Vezi ce e de făcut! – Gadgeturi&Internet | Libertatea.ro

SURSE:

Libertatea.ro

Csirt.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: